- Κόκος, νησιά
- (Cocos Islands). Αρχιπέλαγος (13 τ. χλμ., 632 κάτ. το 2002) του Ινδικού ωκεανού, που αποτελεί υπερπόντια κτήση της Αυστραλίας. Αποτελείται από 27 μικρά κοραλλιογενή νησιά, που βρίσκονται στη μέση της απόστασης μεταξύ της αυστραλιανής πόλης Περθ και της Σρι Λάνκα.
Τα ν.Κ. είναι κοραλλιογενή νησιά μικρού μεγέθους και χαμηλού ύψους (μέγιστο υψόμετρο 5 μ.). Το έδαφος είναι άγονο και δεν επιτρέπει αγροτική εκμετάλλευση, παρά την ύπαρξη πυκνής βλάστησης. Το νερό είναι επίσης λιγοστό, προερχόμενο από υπόγειους ταμιευτήρες. Το κλίμα είναι τροπικό και υγρό, όμως μετριάζεται από νοτιοδυτικούς ανέμους· συχνοί είναι και οι κυκλώνες.
O πληθυσμός των νησιών αποτελείται από Mαλαίσιους (58%), που ζουν στο νησί Xόουμ, και Eυρωπαίους, που ζουν στο νησί Γουέστ. Tο 57% του πληθυσμού είναι μουσουλμάνοι. Επίσημη γλώσσα είναι η αγγλική.
Τα νησιά παράγουν μεγάλες ποσότητες κόπρας, τις οποίες εξάγουν, και αποτελούν σταθμό ανεφοδιασμού αεροπλάνων της πολιτικής αεροπορίας (νησί Γουέστ). Ο τουρισμός βρίσκεται ακόμη σε χαμηλά επίπεδα, ενώ οι κάτοικοι των ν.Κ. εξαρτώνται από την Αυστραλία ακόμη και για την εισαγωγή τροφίμων.
Ιστορία. Τα ν.Κ., που ονομάζονται επίσης Κίλινγκ προς τιμήν του Άγγλου πλωτάρχη Κίλινγκ ο οποίος τα ανακάλυψε το 1609, αποικίστηκαν το 1826. Ως αγγλικό προτεκτοράτο, υπάγονταν διοικητικά στην αρμοδιότητα του Άγγλου κυβερνήτη της Σρι Λάνκα (τότε Κεϊλάνη). Το 1903 η διοίκησή τους παραχωρήθηκε στη Σιγκαπούρη και από το 1955 αποτελούν υπερπόντιο έδαφος, που διοικείται από την Αυστραλία. Στη διάρκεια του B’ Παγκοσμίου πολέμου το νησί Γουέστ βομβαρδίστηκε από αέρα και θάλασσα από τους Ιάπωνες. Ο Κάρολος Δαρβίνος επισκέφθηκε τα ν.Κ. το 1836 και, με βάση τις παρατηρήσεις του στην περιοχή, διατύπωσε τη θεωρία του για τον σχηματισμό των κοραλλιογενών νησιών.
Dictionary of Greek. 2013.